Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.08.2007 14:55 - От архивите - 3
Автор: greenpower Категория: Бизнес   
Прочетен: 1290 Коментари: 0 Гласове:
0



Текстът се отнася до политиката и до бизнеса (енергетиката) - по повод една реч на Симеон Сакскобургготски (С.С.К.Г.) когато беше министър-председател. Реч, която нямаше как да не ме наведе на някои размисли.

************************

ПОЛОВИН ИЗРЕЧЕНИЕ – ЦЯЛА ЗАПЛАХА ЗА НАЦИЯТА

Министър-председателят, в типичния си стил, се обърна с писмо към драгите сънародници за да поиска – къде завоалирано, къде явно – да гласуват за него и на следващите избори. На други се пада бремето да анализират неговите обещания, но аз съм наясно, че и този път няма да гласувам за него и партийноподобната му свита от мошеници, тарикати и откровени бандити. Предпоследното изречение от многословните му излияния, публикувани в немска (с извинение) газета е достатъчна, за да ме откаже завинаги дори от внезапно профучала след дълъг запой мисъл да дам гласа си за този “добър човек”, упътил България към поредния ад!


“...даден е старт и на най-мащабния инвестиционен проект от десетилетия у нас – построяването на АЕЦ “Белене”, чието реализиране ще осигури на гражданите и на националната икономика стабилна и достъпна енергия за следващите две поколния.” – това изстрелва в края на водопада от думи г-н С.С.К.Г. Думи разкриващи жестока действителност – човекът или е стопроцентов наивник, или яко е набъркал в кацата с меда?


“...енергия за следващите две поколения”. Тук г-нът е прав – ползата от една атомна централа е за около 2-3 поколения. Въпросът за колко поколения ще плащат за вредите от замърсени територии и от високорадиоактивни боклуци, евфемистично наричани от ядрената мафия “отработено ядрено гориво”? Отговорът е – 3000 поколения ще теглят от наглостта и корумпираността на днешните decision-maker-и! Е, г-не С.К.Г., това очевидно е вашата царствена мечта – за да си уредите следващия мандат, сте готов да жертвате 3000 поколения българи! Долнопробно политиканство марка “Бай Ганю Балкански” у човек с претенции да бъде цар! Пфу!


“...ще осигури на гражданите и националната икономика...”. АЕЦ “Белене” изобщо не е нужна нито на гражданите, нито на националната икономика. Както за гражданите, така и за националната икономика енергията е или вече осигурена като генериращи мощности, или има далеч по евтини и екологосъобразни решения, вкл. при необходимост и от бъдещи инвестиции. Напротив, основната цел – и далавера – на поддръжниците на идеята за строителството на централата е т.нар. “енергиен център на Балканите”. Целта е чрез невероятна схема от държавни заеми и гаранции, източване на публична собственост и обвързващи договори, да се осигурят дългосрочни печалби за посредници, комисионери, политически мутри, фамилията и фамилните друзя и френдс.


“...стабилна и достъпна енергия...”. Стабилна – странно не е ли предупреден г-нът за проблемите, които може да се получат при електросистема, основана на прекалено големи мощности? Достъпна – лъжа и половина. Достъпността на една стока – дори и на електроенергията – се характеризира не само с нейното наличие, но и с възможността на потенциалния клиент да заплати нейната цена, вкл. доставки и т.н. Това едва ли ще е масовия случай след 2010 г., когато ядрените ентусиасти планират пускането на първия блок в АЕЦ “Белене”. Днес те говорят за “цена” (без разбира се да уточняват какво се крие зад това понятие!) от 3-4 евроцента за киловатчас. Не го доказват с изчисления, защото са над тези неща. Реалността е по-друга – при най-оптимистични сценарии себестойността на ел. енергията от АЕЦ “Белене” на изходните шини на централата ще е не по-малка от 5-8 евроцента! С думи прости – енергията от АЕЦ “Белене” би била ценово недостъпна за населението и за голяма част от националната икономика.


Всички тези неща не тревожат цареещият се г-н. Защото той наистина или не разбира какво прави, или обратното – разбира отлично и се опитва всячески да ни накара да повярваме на игричките му. Очевидно не е минавал скоро покрай Руски паметник, за да види онова “не нам, не нам”! Без “имени твоему”!


Иначе не можем да не признаем специфичния му гений – в половин изречение е събрал заплахата да загроби цяла България...

************************

Както се казва - животът продължава. Продълважа и отлагането на пусковия срок на АЕЦ "Белене". Засега - за след 2016 г. Отлага се и далаверата на ядрените nostri amici. Това е в общ интерес.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: greenpower
Категория: Други
Прочетен: 165329
Постинги: 39
Коментари: 75
Гласове: 394
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930