Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2007 18:55 - Интелектуалци и кметове
Автор: greenpower Категория: Политика   
Прочетен: 1754 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 15.07.2007 18:56


Да, става дума за прословутите интелектуалци (за някои от тях с чиста съвест бих сложил кавички) и още по-прословутите кметове. В интервю за nezavisim.net,  http://nezavisim.net/index.php?option=com_content&task=view&id=4371&Itemid=78 Иван Гранитски изброява повечето от тези кметове.

Какви са мотивите на хората от комитета и дали имат някакви специфични морални права да определят кой кмет е успешен и кой - не, няма да говоря. Това лежи на тяхната интелектуална съвест и дано тя не се определя от заслугите на съответния кмет към съответната книга, пиеса, филм, концерт или просто юбилей на съответния интелектуалец.

Да се твърди, обаче, че всички от визираните кметове са "успешни" е повече от нагло.

Първо: досега никой от членовете на прословутия комитет не е показал критериите за "успешност" и "неуспешност" с които преценяват даден кмет.

Второ: Нямам данни някой от тези кметове да е публикувал своя отчет на това, какво е изпълнил и какво не е за този мандат. Един вид - да може всеки да прецени спред собствените си критерии "успешността" на тези кметове. Но дори в този случай подобни оценки ще са с голяма доза субективност. Което в крайна сметка не е лошо - всеки гражданин намира своите си причини да гласува или не за някого.

По тази причина аз ще се опитам да кажа защо пък имам огромни съмнения в избора на интелектуалците. Поне от гледна точка на опазване на природата и устойчивото развитие. Другите неща (като обикновени далавери, корупция и заобикаляне на законите оставям на вашето въображение).

Петко Арнаудов (Царево) и Цонко Цонков (Каварна) - челичени борци срещу опазването на природата. Арнаудов е печално известен с делото срещу ПП "Странджа", а Цонев - с битката с исрещу НАТУРА 2000 и прокарването на изключитено спорни разрешения за инвестиции. Едва ли рок-концертите могат да компенсират усещането за self PR с цел изчистване на "тъмната страна" на делата му.

Нончо Воденичаров (Раднево)  - тръгна срещу жителите на няколко села в общината, които съвсем основателно се противопоставиха на изграждането на инсинератор за изгаряне на индустриалните и токсични отпадъци на държавата.

Дора Янкова (Смолян) - идеолог и един от моторите на "Супер Перелик". В момента плановете на курорта се разширяват с пъти, така че да се получи поредния мегаломански комплекс, достигащ до Гърция. Все още неизяснени, но очаквано значими поражения на природата в средните Родопи.

Йоан Костадинов (Бургас) - освен за любовта му към нефтопроводите и небостъргачите в зелени площи, както и за подкрепата за уж-граждански, а всъщност контролирани от общината, екоорганизации, съгражданите му от Бургас могат да говорят за още стотици негови действия срещу обществения интерес. Прави или не, Бургас продължава да диша трудно по време на нощните ексцесии на Нефтохима. И да остава един от най-проблемите в здравословно отношение градове на България и Европа.

д-р Евгений Желев (Стара Загора) - незабравими ще останат лупингите и финтовете му по време на кризата с обгазяванията на града. Ту "за", ту "против". Така и не намери сили да защити докрай която и да е от позициите си. Дали пък др. Гоце не го разубеди да не говори повече за полигона "Змеево"? Или може би не е виждал някои спътникови снимки от лятото на 2004?

За Румен Рашев (В. Търново) няма да говоря, защото ще трябва да наруша условието за "другите неща" което сам си поставих. Но той би могъл да каже за строителството върху общински терени и дали имат основание някои негови съграждани да смятат, че в града им живее човек, който е "собственик на 39 електромера", получени като дарения от благодарни строителни предприемачи?

За някои от другите кметове също може да се разказва, но нека да остане и за друг път.



Гласувай:
0



1. teodordetchev - Като намирам повечето от написаните неща за съвсем логични, ...
16.07.2007 13:07
... искам да попитам съвсем сериозно: "Докога ще продължава да се разпространява легендата за обгазяването от Змеево ?" Смятам, че имам основание да питам, защото около десет месеца съм служил в поделение в Змеево, което се намира на самия портал на полигона. Безспорно, полигонът създаваше проблеми със "звуковия си фон", но никога не е имало и следа от каквито и да са "миризливи емисии", да не говорим за обгадявания.
Всъщност, полигонът в Змеево стана обект на ненавистта на определени среди, след като на него бяха унищожени "онези ракети", които за някои наши политици и военни бяха толкова важни, сякаш мъжествеността им беше заложена в тях. Мога да пиша дълго за обществената истерия, създадена в Стара Загора покрай унищожаването на ракетите - в теорията на комуникациите това нещо се нарича ако не греша "спиралата на мълчанието на Елизабет Нойман" - когато за дено мнение се знае, че е защитавано от мнозинството, част от малцинството не изказва публично мнението си и така становището на мнозинството се налага по още по-смазващ начин в публичното пространство. Спомням си, че напълно адекватни хора - общински съветници се подписваха под всички дивотии, които се излъчиха в пуБличното пространство, просто за да не ги помете публичната истерия.
Случаят със Змеево е подобен, макар и в по-мека форма. За определени хора, унищожаването на полигона е акт с ритуално и символно значение - "Вие ни отнехте мъжествеността с ракетите, ние пък ще затрием мястото, където ни озлочестихте". пиша последното с пълна сериозност - да не подценяваме злопаметността и честолюбието на тези, на които въпросните ракети бяха толкова мили. Полигонът вероятно е интересен и за някои бизнес проекти (могат да се правят хипотези в посока ловен туризъм и др.) и това създава "синергия" между хората с накърнено его и хората с предприемачески интерес към територията на полигона.
Много е интересно да се наблюдава как в Стара Загора никой не смее да поиска отговорност на мениджмънта на старите маришки тецове, които горят най-нискокалоричните въглища в света по уникална българска технология и изхвърлят в атмосферата чудовищни емисии серен двуокис или както е модерно сега да се казва - серен диоксид. Не случайно и двете нови мега мощности на площадка "Марица Изток" се строят от американци - те разполагат с най-съвременните и подходящи технологии за улавяне на серния двуокис. Но старите тецове не спират да изхвърлят във въздуха серен двуокис, въглероден двуокис, въглероден окис, огромни количества твърди частици и каквито още Ви пожелае душата извлеци от "чревото адово". Добре, ама сума народ от Стара Загора работи в "Марица Изток" (така както сума народ в София работи в "Кремиковци") и смеят ли управниците на града да посочат с пръст "енергийното сърце на Родината" ? Не смеят естествено. И се почва един ритуален танц около кола на мъченията - не е ли Змеево виновно, пък дали не е виновен и световният империализъм и фирмата "Кока Кола"... Споко, като дойдат американците по Ново село и по Безмер - ще има нови виновни. Ще им прехвърлят цялото обгазяване на Стара Загора, нищо че повечето от тях дори не пушат :-)))
Искам да подчертая, че изобщо не съм адвокат на кмета Евгени Желев, пък и за щастие пред мен не стои дилемата за кой кмет в Стара Загора да гласувам - живея в София и си имам други дилеми. Но нека не се плъзгаме по инерцията на публичните спекулации. Разбира се, може и да не съм прав - ще ми бъде интересно да бъда опроверган. Ще стане интересна дискусия. Но, чини ми се, че нещата за Змеево си стоят точно така. Затова и се съмнявам, че част от военното лоби изобщо не го е грижа за полигона ...
цитирай
2. greenpower - Г-н Дечев,
16.07.2007 15:30
За да паднат всякакви съмнения ще ми съдействате ли да получим съответните материали от БАН (Института ще ви кажа в лично съобщение) за един определен период.

Аз не оспорвам замърсяването от ТЕЦ-овете, но в един момент (ако не се лъжа през лятото на 2004 или 2005 г.) се наслагват двата източника.

Освен това няма как да не вярвам на това което са видели свидетели, намиращи се от двете страни на Средна гора (Змеевския проход) в онези дни.
цитирай
3. teodordetchev - Изобщо не оспорвам, ...
16.07.2007 15:55
... че при някакви еднократни изпитания, може да е имало значителна емисия на димове, золове (всъщност и димовете и золовете са си все колоидни системи, нали така ...) и други гадости. Но едва ли е по силите на Змеевския полигон да обгазява Стара Загора систематично, така както сме свидетели.

Бих съдействал с удоволствие да поискаме съответните материали, (предполагам, че става дума за сателитни снимки), стига да не се окаже, че националната сигурност е застаршена :-)))

За свидетелите съм повече от скептичен, поради собствения си трагикомичен опит. Преди време, мисля, че ще успея да установя датата, пътувайки покрай Стара Загора видях един сериозен горски пожар, който надлежно заснех и изпратих на приятелите си в "нюз.бг". Пожарът нямаше нищо общо с полигона в Змеево, ей Богу. Какво беше изумлението ми, когато видях снимката си като илюстрация на твърденията на "природозащитници" от Стара Загора, че пожарът е запален от ... военните на полигона, естествено ... :-))) възмутих се едно хубаво, обадих се на колегите и те много коректно ми се извиниха, но да махнат картинката вече беше мно-о-о-о-го късно ... Та така със свидетелите, без да искам изобщо да ги обиждам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: greenpower
Категория: Други
Прочетен: 163375
Постинги: 39
Коментари: 75
Гласове: 394
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930